Waarom zou je een samenlevingscontract opstellen?
In een samenlevingscontract leg je schriftelijk afspraken vast over het samenwonen. De afspraken zien op de periode tijdens het samenwonen, maar ook na het samenwonen (mocht je uit elkaar gaan). Jullie regelen bijvoorbeeld onderling hoe jullie de lasten verdelen gedurende het samenwonen, of indien een van jullie meer heeft geïnvesteerd in bijvoorbeeld een verbouwing heeft deze recht op een vergoeding van de andere partner. Daarnaast kan je onder andere afspraken maken over welke spullen gezamenlijk bezit wordt en hoe jullie de spullen gaan verdelen als jullie uit elkaar gaan. Ligo stelt een lijst beschikbaar waarin je jouw privé-eigendommen kan opnemen.
Wat regelt een samenlevingscontract?
Je kunt vele zaken regelen in het samenlevingscontract. Om je een idee te geven, regel je onder andere de volgende zaken: verdeling van de kosten voor eventuele huur of aflossingen/rente van de hypotheek, de kosten van de boodschappen, de kosten voor gas/water/energie, hoe jullie de gezamenlijke bezittingen verdelen als jullie uit elkaar gaan, de gezamenlijke bankrekening die jullie gebruiken, wat er gebeurt met schulden en spaargeld, wat er met het huis gebeurt als jullie uit elkaar gaan, of bepaalde zaken van jullie zelf blijven (privé-eigendom).
Op welk moment moet ik een samenlevingscontract aangaan?
Jullie kunnen een samenlevingscontract aangaan als je al samenwoont of op korte termijn gaat samenwonen. Jullie kunnen elke datum in het verleden of in de toekomst kiezen om het samenlevingscontract in te laten gaan. In het samenlevingscontract worden situaties genoemd, waarbij het samenlevingscontract stopt.
Is een samenlevingscontract zonder notaris rechtsgeldig?
Een samenlevingscontract is in beginsel niet verplicht als je gaat samenwonen, maar het is wel echt aan te raden! Wij raden het aan omdat het gemakkelijker is om de gemaakte afspraak aan te tonen. Hierdoor kan je discussie voorkomen. Via Ligo kan je een rechtsgeldig en bindend samenlevingscontract opstellen zonder notaris.
Voor sommige zaken is het nodig om een samenlevingscontract op te laten stellen door een notaris. Je hebt onder andere alleen recht op een partnerpensioen en je hebt alleen recht om in de gezamenlijke woning te blijven wonen als het een notarieel samenlevingscontract is.
Wat zijn de belangrijkste zaken die je regelt in een samenlevingscontract met notaris:
- Recht om in de woning te blijven wonen (zowel indien huur als koop);
- Recht om te worden aangemerkt als fiscale partners; en
- Recht op partnerpensioen; en
- Recht op vrijstelling voor de erfbelasting.
Wanneer heb ik een notarieel samenlevingscontract nodig?
Het is niet verplicht om een samenlevingscontract op te stellen via de notaris, via Ligo kan je een samenlevingscontract zonder tussenkomst van de notaris opstellen die rechtsgeldig en bindend is. Wanneer heb je het wel nodig? Ten eerste heb je het nodig om belasting te besparen. Indien je fiscaal partner bent van elkaar kun je bepaalde inkomsten en aftrekposten onderling verdelen zodat dit belastingtechnisch zo gunstig mogelijk voor jullie beide uitkomt. Je hoeft nog maar 1 keer belastingaangifte te doen. Ten tweede omdat er dan geen onduidelijkheid is als één van jullie (onverwachts) overlijd. Als je geen samenlevingscontract hebt, zal de erfenis automatisch overgaan naar de familie van de overleden persoon. Dit is vaak een nadeel voor jou als medebewoner. Ten derde heb je het nodig om aanspraak te maken op partner pensioen. Hier kan je een notarieel samenlevingscontract opstellen.
Is dit samenlevingscontract wel op maat?
Bij Ligo kun je alle contracten op maat maken, zodat deze zijn afgestemd op jouw bedrijf. Om het samenlevingscontract te maken, doorloop je heel eenvoudig een online vragenlijst. Op basis van de antwoorden die je invult, genereert onze software voor jou een op maat gemaakt samenlevingscontract welke je direct in Word en PDF kan downloaden. Zo heb je al binnen een paar minuten een samenlevingscontract. Daarnaast ben je bij Ligo altijd verzekerd van juridisch correcte documenten die je ook nog eens online kunt ondertekenen.
Hulp bij beantwoording van de vragen?
Zodra je op “Maak je contract” klikt, doorloop je de online vragenlijst van het samenlevingscontract. Loop je ergens tegen aan, of weet je niet wat je moet invullen? Stel je vraag in de Ligo chat (rechtsonder in je scherm) en krijg direct antwoord van onze Ligo juristen.
Aanvullend advies bij dit samenlevingscontract?
Heb je een vraag over het samenlevingscontract? Stel onbeperkt vragen aan onze topadvocaten en krijg gratis telefonisch advies over het samenlevingscontract met een Ligo-plan. Op elk rechtsgebied hebben wij specialisten die jou altijd kunnen helpen. Je kunt bij het samenlevingscontract bijvoorbeeld vragen stellen over het volgende:
- Hoe voorkomen jullie dat iemand het huis uit moet als jullie uit elkaar gaan?
- Hoeveel mogen jullie allebei bijdragen aan de gemeenschappelijke kosten?
- Hoe kunnen jullie belasting besparen met het samenlevingscontract?
- Per wanneer kunnen jullie het samenlevingscontract in laten gaan?
Samenlevingscontract laten nakijken?
Wil je jouw samenlevingscontract laten nakijken? Dat kan via de advocaten van Ligo. Via je Ligo dashboard kun je gratis offertes opvragen bij onze specialisten. Je uploadt het contract en binnen 1 werkdag na aanvraag ontvang je verschillende offertes van onze juristen, advocaten en fiscalisten. Onze specialisten werken alleen met vaste prijzen, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Geen uren zoeken naar de juiste advocaat. Vergelijk prijs, ervaring en expertise en kies de beste.
Gerelateerde documenten
Indien het samenlevingscontract niet het document is dat je zoekt, heb je wellicht één van de volgende overeenkomsten nodig:
* Samenlevingscontract-notarieel
* Testament)