Samenlevingscontract

Download nu je eerste contract gratis!


 1. Kies het contract dat je nodig hebt
 2. Beantwoord de vragen die gesteld worden
 3. Download je contract en onderteken online
Klanten beoordelen Ligo gemiddeld met een 9.6

Bekijk hier hoe het werkt!

Waarom zou je een samenlevingscontract opstellen?

In een samenlevingscontract leg je schriftelijk afspraken vast over het samenwonen. De afspraken zien op de periode tijdens het samenwonen, maar ook na het samenwonen (mocht je uit elkaar gaan). Jullie regelen bijvoorbeeld onderling hoe jullie de lasten verdelen gedurende het samenwonen. Andere voordelen van een samenlevingscontract zijn bijvoorbeeld dat je het partnerpensioen regelt, dat de ander in het huis kan blijven wonen bij overlijden, je recht hebt op vrijstelling van erfbelasting en dat je hele duidelijke afspraken hebt als jullie uit elkaar gaan. Voor pensioenvoordelen en fiscale voordelen is het vrijwel altijd vereist dat het samenlevingscontract notarieel is vastgelegd.

Wat regelt een samenlevingscontract?

Je kunt vele zaken regelen in het samenlevingscontract. Om je een idee te geven, regel je onder andere de volgende zaken: verdeling van de kosten voor eventuele huur of aflossingen/rente van de hypotheek, de kosten van de boodschappen, de kosten voor gas/water/energie, hoe jullie de gezamenlijke bezittingen verdelen als jullie uit elkaar gaan, de gezamenlijke bankrekening die jullie gebruiken, wat er gebeurt met schulden en spaargeld, wat er met het huis gebeurt als jullie uit elkaar gaan, of bepaalde zaken van jullie zelf blijven (privé-eigendom).

Wat is de aanvang en het einde van een samenlevingscontract?

Jullie kunnen een samenlevingscontract aangaan als je al samenwoont of op korte termijn gaat samenwonen. Jullie kunnen elke datum in het verleden of in de toekomst kiezen om het samenlevingscontract in te laten gaan. In het samenlevingscontract worden situaties genoemd, waarbij het samenlevingscontract stopt.

Is een samenlevingscontract zonder notaris rechtsgeldig?

Een samenlevingscontract is niet verplicht als je gaat samenwonen, in eerste instantie zitten er dus ook geen vereisten aan. Wel vragen sommige instanties om de tussenkomst van een notaris. Zo kan je alleen recht hebben op een partnerpensioen of heb je het recht om in de gezamenlijke woning te blijven wonen als het samenlevingscontract is opgesteld door een notaris.

Wat zijn de belangrijkste zaken die je regelt in een samenlevingscontract met notaris:
- Recht om in de woning te blijven wonen (zowel indien huur als koop)
- Recht op partnerpensioen
- Recht op vrijstelling voor de erfbelasting

Is dit samenlevingscontract wel op maat?

Bij Ligo kun je alle contracten op maat maken, zodat deze zijn afgestemd op jouw bedrijf. Om het samenlevingscontract te maken, doorloop je heel eenvoudig een online vragenlijst. Op basis van de antwoorden die je invult, genereert onze software voor jou een op maat gemaakt samenlevingscontract welke je direct in Word en PDF kan downloaden. Zo heb je al binnen een paar minuten een samenlevingscontract. Daarnaast ben je bij Ligo altijd verzekerd van juridisch correcte documenten die je ook nog eens online kunt ondertekenen.

Hulp bij beantwoording van de vragen?

Zodra je op “Maak je contract” klikt, doorloop je de online vragenlijst van het samenlevingscontract. Loop je ergens tegen aan, of weet je niet wat je moet invullen? Stel je vraag in de Ligo chat (rechtsonder in je scherm) en krijg direct antwoord van onze Ligo juristen.

Aanvullend advies bij dit samenlevingscontract?

Heb je een vraag over het samenlevingscontract? Stel onbeperkt vragen aan onze topadvocaten en krijg gratis telefonisch advies over het samenlevingscontract met een Ligo-plan. Op elk rechtsgebied hebben wij specialisten die jou altijd kunnen helpen. Je kunt bij het samenlevingscontract bijvoorbeeld vragen stellen over het volgende:

 • Hoe voorkom ik dat ik het huis uit moet als ik met mijn partner uit elkaar ga?
 • Hoe veel mogen jullie allebei bijdragen aan de gemeenschappelijke kosten?
 • Hoe kan ik belasting besparen met het samenlevingscontract?
 • Per wanneer kan ik het samenlevingscontract in laten gaan?

Samenlevingscontract laten nakijken?

Wil je jouw samenlevingscontract laten nakijken? Dit kan snel en makkelijk via je Ligo dashboard. Als member kun je gratis offertes opvragen bij onze specialisten. Je uploadt het contract en binnen 1 werkdag na aanvraag ontvang je verschillende offertes van onze juristen, advocaten en fiscalisten. Onze specialisten werken alleen met vaste prijzen, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Geen uren zoeken naar de juiste advocaat. Vergelijk prijs, ervaring en expertise en kies de beste.

Gerelateerde documenten

Indien het samenlevingscontract niet het document is dat je zoekt, heb je wellicht één van de volgende overeenkomsten nodig:
* Samenlevingscontract notarieel samenlevingscontract-notarieel
* Testamenten testament)

Voordelen op een rijtje

 • Gratis 10 min advies gesprek jurist
 • Documenten in NL en ENG
 • Opgesteld door advocaten
 • Kwaliteitsgarantie
 • Online ondertekenen
 • Binnen enkele min document op maat
Onze advocaten staan voor je klaar!

Robin Steensma

MKS Advocaten

Altijd verzekerd van up-to-date contracten die zijn opgesteld door advocaten. Heb je een vraag over een document? Op elk gebied geven onze advocaten onbeperkt telefonisch advies.

Jelle 5

PERFECT!

Beoordeling:

Ik zou jullie inderdaad aan iedereen aanbevelen. Ik was echt verbaasd over de snelle service in de live chat en hoe goed zij mij hielp. Er zijn weinig bedrijven die dit zo snel, goed en persoonlijk doen als jullie. Echt top.

Onze Ligo specialisten staan voor je klaar

Heb je een vraag over je een contract? Stel onbeperkt juridische vragen aan onze aangesloten advocaten voor telefonisch advies als member. Op dagelijkse basis heb jij specialistische advocaten tot je beschikking op elk gebied. Zonder extra kosten!

Ligo is je partner in legal. Bij ons kun je terecht voor al jouw juridische zaken en vragen. Naast het eenvoudig op maat maken en downloaden van je contract, heb je de volgende voordelen:

Gratis begeleiding juristen

Onze juristen zijn van 9:00u tot en met 23:00u beschikbaar om jou te helpen met je contract. Je kan met ons bellen, emailen en met ons chatten. Ook in de avonden en in het weekend.

Contracten op maat

Regel binnen een paar minuten al je contracten op maat voor je onderneming. Als Ligo member kun je onbeperkt gebruik maken van de meer dan 100 contracten in Nederlands en Engels.

Altijd juridisch correct

Onze juridische documenten zijn opgesteld door advocaten. Je hoeft je geen zorgen te maken of het contract wel correct en in overeenstemming is met geldend recht.

Legal workflows

Weten welke stappen je moet nemen als je een werknemer aanneemt, bedrijf opricht of samenwerking aangaat? De workflow is jouw persoonlijke legal assistant die je precies vertelt wat je moet doen.