Laatst geüpdated op april 12, 2023 door Wendy Bogers
Goodbye VAR, see you never again.
Tip 1: Sluit een overeenkomst
Ondanks dat het hebben van een overeenkomst tussen jou als opdrachtgever en de zzp-er geen garantie is voor het voorkomen van naheffingen, raden we je sterk aan de onderlinge afspraken schriftelijk vast te leggen in een overeenkomst. In deze overeenkomst bepaal je bijvoorbeeld dat de zzp’er volledig zelfstandig is in de uitvoering van de opdracht.
De overeenkomst geeft je zekerheid en helpt je als de Belastingdienst gaat zeuren. De Belastingdienst heeft aangegeven dat het voldoende is als je bijvoorbeeld in een email afspreekt volgens welke overeenkomst jullie gaan werken.
Neem het zekere voor het onzekere, teken een overeenkomst! Bij Ligo maak je eenvoudig binnen een paar minuten een freelance overeenkomst op maat. We hebben ook een Freelance Overeenkomst Engels!
Tip 2: Kom je afspraken na
Niet alleen op papier, maar ook uit de praktijk moet blijken dat de zzp’er zelfstandig is. De Belastingdienst kijkt aan de hand van drie pijlers of er inderdaad sprake is van “zelfstandigheid” bij de uitvoering van de opdracht door de zzp’er.
Slechts 1 van de 3 pijlers moet ontbreken: loon, werkgeversgezag en vrije vervanging. Als je netjes in je overeenkomst hebt staan dat de zzp’er de vrijheid heeft om naar eigen inzicht tot het gewenste resultaat te komen en dat hij door iemand vervangen mag worden, laat dit dan ook toe. Kom de afspraken na die je met elkaar bent overeengekomen.
Tip 3: Nog niet gaan panikeren
Vanaf 1 mei begint het circus en zal de Belastingdienst gaan controleren, maar zij zullen nog geen boetes opleggen (fjieuuw). Hier geldt wel een uitzondering voor: als je het heel bont maakt en er sprake is van fraude.
Er werd al door paniekzaaiers geroepen ‘beëindig desnoods je contracten met zzp’ers om niet in de problemen te komen’, maar dat is behoorlijk extreem.
Tip 4: Laat je adviseren
Wil je van een specialist horen hoe je specifiek voor jouw business het beste om kunt gaan met deze nieuwe regels van de Belastingdienst? De Ligo specialisten helpen je graag. Bel, chat of email met ons! Als member kun je zelfs onbeperkt telefonisch advies krijgen van al onze specialisten.
Telefonisch overleggen over jouw situatie?
Tip 5: Houd Ligo in de gaten!
Er is nog veel onduidelijk en informatie komt mondjesmaat de wereld in. Houd daarom onze website en social media kanalen in de gaten. Je kunt ons volgen op Twitter, Facebook en LinkedIn voor updates. Zorg er in ieder geval voor dat je een freelance overeenkomst hebt gesloten om risico’s uit te sluiten.
Bekijk hier hoe je eenvoudig jouw freelance overeenkomst op maat maakt bij Ligo:
Telefonisch overleggen over jouw situatie?
Fiscaal advies nodig over naheffingen?
Als ondernemer heb je drie opties wanneer je zit met juridische vragen over naheffingen van de Belastingdienst?
- Je kan een fiscalist inschakelen. Het voordeel van deze optie is dat je verzekerd bent van juridisch correct advies. Het nadeel van deze optie is dat een fiscalist over het algemeen hoge tarieven berekent.
- Je kan zelf het internet afspeuren naar informatie. Het voordeel van deze optie is dat dit geheel kosteloos kan. Verder hoef je ook je huis niet te verlaten. Het nadeel is dat je niet verzekerd bent dat de gevonden informatie ook juridisch klopt en up-to-date is. Bovendien ben je waarschijnlijk ook veel tijd kwijt aan het uitvogelen van wat je wel en niet dient te doen.
- Je kan je bij Ligo aansluiten. Als Ligo member kan je onbeperkt advies inwinnen bij onze specialistische advocaten en fiscalisten. Je stelt gemakkelijk en snel je fiscale vraag in je dashboard en binnen twee dagen word je door een specialistische advocaat gebeld met een antwoord op je vraag. Verder geniet je onbeperkte toegang tot onze database met 100+ contracten (in het Engels en in het Nederlands) die je online op maat kunt maken en downloaden.
- Rylee Startup Story - maart 10, 2023
- Juridische scan voor ondernemers - maart 10, 2023
- Wetswijzigingen ondernemers juli 2022: wat verandert er per 1 juli? - maart 9, 2023